Aseara, intr-un cadru cald si intim oferit de Restaurantul Pasaj din Sibiu, am trait un nou episod al degustarilor de vin. De aceasta data provocarea a fost urmatoarea: 12 tipuri diferite de Sauvignon Blanc, de la simplu la complex: mai fructate sau mai putin fructate, mai tinere sau baricate, din zone calde sau reci, au fost degustate pe rand, analizate si notate. Marea frumusete a serii a fost ca toate vinurile au fost degustate in "orb", adica sticla a fost ascunsa vederii. Ea era prezentata abia dupa ce toti invitatii dadeau note si aprecieri referitoare la aroma, culoarea, "nasul vinului", aciditate sau incercau sa ghiceasca zona din care provine vinul, chiar si crama producatoare.

12 sb la pasaj

Nu au lipsit surprizele, care au punctat vinuri mai putin cunoscute sau au sanctionat "nasul de sulf" al altora, mai cunoscute.

S-au gustat aleatoriu vinuri albe de la Jidvei, Liliac, Aurelia Visinescu, Crama Oprisor, Davino, dar si un Sauvignon Blanc de Noua Zeelanda, zona de referinta in lume pentru acest soi.

Imbucurator este faptul ca toti invitatii au apreciat intalnirea, din care, cu siguranta au invatat inca putin din frumoasa carte "cum sa citim un vin". Cu totii am apreciat corect sau gresit "nasul" inselator cateodata al vinului, sau zona de provenienta iar rezultatele au fost pana la urma destul de relevante. Fara a incerca sa facem un top al vinurilor din aceasta seara, este de remarcat mult de tot Crama Liliac, care cu cele doua vinuri intrate in analiza, Liliac Young Fresh si Liliac Sauvignon Blanc au incantat cel mai mult audienta, atat prin nasul fructat, aroma tipica de Sauvignon Blanc cat si prin aciditatea optima.

Multumim mult participantilor, cu speranta ca au mai parcurs un episod interesant din acest domeniu extrem de placut, acela al degustarilor de vin. Multumim mult si Restaurantului Pasaj din Sibiu, care incurajeaza foarte mult acest tip de evenimente, dar si pentru asocierea felurilor de mancare cu Sauvignon Blanc. Nu in ultimul rand vrem sa multumim cramelor parcipante pentru implicare si mai ales pentru ca fac vinuri tot mai bune.

sticle goale sb

Sa ne vedem cu bine la urmatorul episod